in

Brandwonden kunnen sneller genezen door dit trucje

Brandwonden zijn erg pijnlijk en zijn ook erg lastig om te genezen. Je kunt je lichaam helpen door middel van dit trucje.

Je hebt er vast weleens van gehoord: je wonden likken. Dat is misschien wel dé manier om je brandwonden sneller te laten helen. Onderzoekers van het Amsterdamse UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben vermoedens dat dit je brandwonden sneller kunnen laten helen. Zodoende hou je minder nare littekens over. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn.

Uniek

Speeksel zou veel beter werken dan allerlei dure zalfjes. Het is uniek en heeft een antibacteriële werking. Ook bevat het geneeskrachtige eigenschappen. Op deze manier zou je ook de hoeveelheid littekens kunnen verminderen. Naderhand zie je vrijwel niets meer van de wond. Althans, dat is het vermoeden. Sue Gibbs is hoogleraar huidregeneratie en zegt dat dit nog niet eerder onderzocht is.

Nog geen onderzoek

Speeksel bevat genezende en antibacteriële eigenschappen. Dat is gunstig voor wondgenezing en beperkt littekens. Geldt dat echter ook voor brandwonden? Dat is nog nooit onderzocht.

Goedkope oplossing

Gibbs onderzoekt in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van de genezing. Ook het voorkomen van bacteriële infecties wordt onderzocht. Een mens genereert namelijk een halve liter speeksel per dag. Dat is een halve frisdrank fles vol. Speeksel afnemen bij een patiënt is eenvoudig en daarmee lijkt dit ook een voordelige oplossing. We wachten met smart op nog meer onderzoeksresultaten.

Vind jij dit ook een interessant onderzoek? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Deze dieren krijgen praatjes na het eten van deze maiskolf

Te schattig: welpjes kunnen niet ontsnappen uit deze emmer