in

Video: zo ervaar je de wereld met autisme

Deze video laat zien hoe iemand met autisme de wereld kan ervaren. Dit filmpje moet je zien!

Autisme is een complexe stoornis. Deze stoornis is niet te omschrijven in een definitie en kent geen standaarddiagnose. De naam Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een verzamelnaam voor de verschillende varianten van autisme. Het woord Spectrum geeft aan dat er veel verschillende varianten zijn er. Het is dus lastig om je daadwerkelijk voor te stellen hoe het leven met autisme is.

Prikkels

Als je je wilt verplaatsen in iemand die autisme heeft is het raadzaam om het onderstaande filmpje te bekijken. In eerste instantie lijkt deze video niet echt bijzonder, want je ziet namelijk gewoon een kind dat in een winkelcentrum loopt. Zodra het jochie een fotorekje tegenkomt verandert echter alles. Hij heeft een autistische stoornis en de prikkels worden hem langzamerhand te veel.

Diverse effecten

De prikkels bestaan uit verscheidene effecten: van angstaanjagende gezichten en verblindende lichten tot oorverdovende geluiden. Dit filmpje is gemaakt door de Britse National Autistic Society. Men wil hiermee een idee geven hoe het is om met autisme te leven. Probeer jezelf te verplaatsen in deze persoon: zou jij het helemaal redden tot het einde van het winkelcentrum?

Er bestaan natuurlijk verschillende vormen van autisme, dus niet iedereen heeft deze extreme vorm. Deze vorm van autisme komt voor onder mensen met een overgevoeligheid van de zintuigen. Niet alle mensen met autisme zullen zich daarom herkennen in het onderstaande filmpje, maar dit geldt wel degelijk voor een groot gedeelte van de mensen met autisme.

Bekijk de onderstaande video maar eens. Het filmpje duurt circa anderhalf minuut en is erg bijzonder om te zien.

Vind jij dit ook een bijzonder video? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Gitarist vormt een prachtig duo met een… wasmachine!

Duiker doet schokkende ontdekking bij een walvishaai