in

Let op: Het speeksel van een hond kan levensgevaarlijk zijn!

Een hond die likt aan jouw gezicht of andere lichaamsdelen? Dat is misschien niet zo’n verstandig idee…

Hondeneigenaren weten maar al te goed dat honden erg enthousiast kunnen zijn. De trouwe viervoeters willen wel de hele dag kusjes geven op hun eigen manier. Toch is dat geen verstandig idee, want het speeksel van een hond kan namelijk levensgevaarlijk zijn. De Belgische Emeritus hoogleraar microbiologie Guy Cornelis kwam tot deze conclusie.

De hoogleraar deed onderzoek naar het speeksel van honden en het effect daarvan op mensen.

Speeksel van een hond

Vrijwel alle hondenrassen hebben besmettingen opgelopen, welke je kunt terugvinden in het speeksel. Jaarlijks raken duizenden mensen besmet door het speeksel van de honden. In extreme gevallen kunnen mensen zelfs overlijden aan de gevolgen van speeksel van een hond. Er zit namelijk verscheidene bacteriën in het speeksel van honden. Dat is voor andere dieren niet gevaarlijk, maar het is wel gevaarlijk voor de mens. De beginnende symptomen van deze besmetting zijn vergelijkbaar met een griepje én je huisarts zal je daarom niet zo snel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Beenamputatie

Specialist Veterinaire Microbiologie en dierenarts, Paul Overgaauw, gaf aan dat deze bevindingen op zich niet nieuw zijn. Al eerder publiceerde Overgaauw verscheidene artikelen over dit onderwerp. In zijn artikel geeft hij aan dat niet alleen het speeksel van honden schadelijk kan zijn. Ook het speeksel van katten en paarden is bijvoorbeeld nooit schoon. Recent liet een Oostenrijkse man een wond op zijn hand aflikken door zijn hond. Een aantal dagen daarna overleed de man in het ziekenhuis. Een vrouw in Canada raakte in coma nadat een hond aan haar wond op haar been had gelikt. Toen zij wakker werd, hadden de artsen haar been geamputeerd. Dat was een onaangename verrassing!

Onhygiënisch

Een hond mag maar al te graag snuffelen in een vuilnisbak, likt aan zijn eigen kont en likt vervolgens aan jou. Het is dus ook niet erg onlogisch dat dit nogal vies is. Toch vinden sommige mensen het fijn als hun viervoeter (aan) hun likt. Een verzachtende lik op je wond voelt volgens sommigen erg fijn. Toch blijkt dat dus erg gevaarlijk te zijn. In Nederland overlijden er gelukkig bijna nooit mensen vanwege deze oorzaak, maar toch zijn er wel amputaties geweest. Het is dus wel erg belangrijk om op te letten. Ga daarom op een gezonde manier met je viervoeter. Het is en blijft en dier en geen mens!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Man neemt zijn zieke hond dagelijks mee naar het meer

Gorilla’s ontmoeten jong meisje opnieuw na twaalf lange jaren