in

Praat jij wel eens tegen jezelf? Dit is wat het over je zegt!

Praat jij weleens tegen jezelf in de spiegel? Dan behoor jij misschien ook wel tot de superslimme mensen op aarde!

Komt het weleens voor dat jij tegen jezelf praat? Dan is dat helemaal niet zo gek. Het is misschien een beetje raar als je tegen jezelf mompelt, maar schijnbaar is dat een teken van intelligentie. Je hoeft je hier dus ook helemaal niet voor te schamen, want uit onderzoek is gebleken dat je dan superslim bent. In dit artikel lees je daar meer over.

1. Je hersenen worden geactiveerd

De psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het ‘praten tegen jezelf’. Uit het onderzoek is gebleken dat je hersenen effectiever werken zodra je dingen hardop tegen jezelf zegt. Ben je iets kwijt en zoek je hiernaar? Dan kan het helpen om het beestje bij zijn naam te noemen. Op die manier worden je hersenen geactiveerd, waardoor je het voorwerp daadwerkelijk sneller vindt. Wie had dat gedacht?

2. Je geheugen wordt geprikkeld

Iedereen is weleens iets kwijt. Je kunt je simpelweg niet meer herinneren waar je iets hebt neergelegd. Als je je spullen bewust ergens neerlegt, en dat voor jezelf uitspreekt, zal je merken dat je niet vergeet waar het ligt. Althans, de kans is veel kleiner!

3. Je bent beter gefocust

Tegen jezelf praten zorgt niet alleen voor extra concentratie, maar ook kun je afleidingen eenvoudiger negeren en houdt het je geest rustig. Zodra je in een hectische situatie zit, is het dus ook belangrijk om de problemen te benoemen. Doorloop het proces stap voor stap en het lijkt hierdoor ook eenvoudiger. Als je hardop praat, kun je de stappen gemakkelijker doorlopen. Je maakt het voor jezelf daardoor alleen maar eenvoudiger en je bent resultaatgericht aan het handelen.

4. Je lost problemen gemakkelijker op

Als je in jezelf praat, kun je problemen gemakkelijker oplossen. Praten tegen een ander lucht vaak op, maar ook kun je gewoonweg tegen jezelf praten. Als je een probleem hardop analyseert, merk je gewoonweg dat je alles beter op een rijtje kunt zetten. Je kunt daardoor ook gemakkelijker oplossingen bedenken en het probleem dus eenvoudiger oplossen.

5. Je kunt jezelf motiveren

Tot slot kun je jezelf ook motiveren als je hardop praat. Moet je bijvoorbeeld een presentatie geven? Dan kun je hardop zeggen hoe je het wilt aanpakken: ga ik het publiek goed aankijken? Let ik op mijn intonatie? Welke woorden ga ik precies allemaal gebruiken? Het is eveneens belangrijk voor je eigenwaarde en je zelfvertrouwen. Geef jezelf daarom ook gerust af en toe een complimentje. Daarmee motiveer je jezelf!

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Dít zijn de langste wimpers ter wereld!

Buren komen in actie voor deze zieke boer