in

Verbluft Boos

Deze dieren worden met uitsterven bedreigd

Bijna 2.000 dieren worden met uitsterven bedreigd. In dit artikel tref je een overzicht van de top 10 uit deze lijst van de IUCN.

Helaas worden veel dieren met uitsterven bedreigd. In bijna alle gevallen komt dit door menselijk handelen. Hierbij kun je denken aan onder andere ontbossing, vervuiling, de jacht en de opwarming van de aarde. Ieder dier dat uitsterft is er natuurlijk eentje te veel. Voor de komende tien diersoorten lijkt het slechts nog een kwestie van tijd.

1) De karetschildpad

De karetschildpad is een prachtige schildpadsoort, welke vooral zwemt in de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan, de Indische Oceaan, de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Zwarte Zee. Helaas zwemt het dier nog maar erg beperkt rond in de verschillende zeeën. De belangrijkste vijand van het dier is de mens. Mensen vervuilen zijn natuurlijke habitat, waardoor hij minder goed kan leven in zijn leefomgeving. Ook wordt het bijzondere schild van het dier helaas gebruikt voor sieraden. De bijzondere dieprode kleur is erg populair onder mensen. Ook worden de eieren in sommige landen als delicatesse gegeten. Het wordt hoog tijd men dat hiermee ophoudt.

Er zijn verschillende fokprogramma’s ingezet om de jonge dieren, die uit het ei komen, op te vangen. Zodra de dieren ouder worden, worden ze weer losgelaten in het wild. Dat maakt de overlevingskans aanzienlijk groter. Deze fokprogramma’s werden eerder al, met succes, ingezet voor de lederschildpad en de soepschildpad.

De lijst gaat verder op de volgende pagina.

Onnodig sterven er jaarlijks honderden veulentjes – deze vrouw heeft daar een reactie op

Baby hoort stem van moeder voor de eerste keer