in

Test: de beste manier om vlekken uit je kleding te verwijderen

Hoe verwijder je olievlekken uit je kleding? In deze test wordt er gebruik gemaakt van vier verschillende producten.

Het kan de besten overkomen: je bent lekker aan het koken en/of eten en vervolgens knoei je per abuis olie over je shirt. Hoe krijg je deze olievlekken er nu het beste uit?

Een stukje brood, patat dat uit de frituurpan of je o zo beroemde pastasaus. Allemaal lekker om te eten, maar wat nou als je iets laten vallen op je favoriete T-shirt? Dan moet je het natuurlijk schoonmaken. Normale vlekken zijn al vervelend, maar vooral olievlekken zijn erg lastig om te verwijderen.

Gelukkig staat het internet vol met tips en trucs hoe je olievlekken het beste kunt verwijderen uit je kleding, maar op iedere website lees je weer iets anders. Wat werkt nou echt?

De mogelijkheden

Op Pinterest staan verschillende tips. Zo maakten verschillende mensen gebruik van onder andere krijt, hairspray en Aloë Vera afwasmiddel. Dat is dus wel wat anders dan de traditionele schoonmaakmiddelen. Werkt dat wel echt? Of kun je toch beter kiezen voor een traditioneel schoonmaakmiddel? In deze test wordt iedere manier getest met een eenvoudig shirt dat is onder gesmeerd met soja-, canola- en olijfolie.

Krijt

Als eerste werd krijt getest om de olievlekken te verwijderen. Het is op Pinterest een van de meeste populaire tips. Ook op populaire lifehack-websites wordt krijt vaak genoemd als hét product om olievlekken mee te verwijderen.

Hoe ga je te werk?

Je kunt deze techniek, met de juiste uitleg, zelf proberen uit te voeren. Wrijf het krijt als eerste over de vlek heen en bedek ieder beetje van de vlek. Het krijt kun je vervolgens in de vlek laten absorberen. Borstel het krijt vervolgens weg en herhaal de stappen, indien dat nodig is. Als de vlek minder goed zichtbaar is, kun je je T-shirt vervolgens in de wasmachine stoppen. Was het op hetzelfde programma en dezelfde temperatuur zoals je dat anders ook doet.

Het resultaat

Uit de test blijkt dat het niet helemaal werkt. Alhoewel de vlek wel lichter is geworden, is het helaas nog wel steeds zichtbaar. Het is sowieso geen gemakkelijke taak om het krijt uit te wrijven over het T-shirt. Deze truc is dan ook alleen raadzaam wanneer de vlek zojuist is ontstaan. Het werkt dus niet bij vlekken die al langer op een T-shirt zitten.

Hairspray

Wat je ook zou kunnen proberen is hairspray. Het zal absoluut niet het eerste product zijn waar je aan denkt als je een olievlek in je kleding hebt zitten.

Hoe ga je te werk?

Spray als eerste hairspray over de vlek heen. Spoel het vervolgens grondig in water en laat het drogen in de buitenlucht op de waslijn.

Het resultaat

Het resultaat is beter dan wanneer je gebruikmaakt van krijt. Maar ook hiervoor geldt: de vlek is helaas nog niet helemaal verdwenen. Wel is het resultaat beter dan wanneer je gebruikmaakt van krijt. Ook is deze techniek gemakkelijker toe te passen. Het is echter een teleurstelling dat de vlek nog steeds zichtbaar is.

Aloë Vera

Aloë Vera is in principe een huidproduct, maar toch zou het product ook goed werken tegen olievlekken op kleding. Tijd om de proef op de som te nemen.

Hoe ga je te werk?

Als eerste is het belangrijk dat je je vuile T-shirt circa 20 minuten tot een half uur in het water laat weken. Wrijf vervolgens de Aloë Vera in de vlekken en spoel het vervolgens grondig af. Laat je T-shirt vervolgens drogen in de buitenlucht aan de waslijn.

Het resultaat

Deze methode werkt! Er is geen spoor meer van de olievlek te vinden op het T-shirt. Dit is dus een geweldige manier om je T-shirt weer als nieuw te krijgen. Het is verbazingwekkend dat juist dit product zo goed werkt. Immers is het eigenlijk bedoeld voor de huid. Dat kan ook alleen maar betekenen dat het ook goed is voor je huid. Het potje Aloë Vera is dus zeker de moeite waard om te kopen!

Pasta van schoonmaakmiddelen

De laatste variant uit deze test is een pasta van schoonmaakmiddelen. Gebruik hiervoor Baking Soda, waterstofperoxide, afwasmiddel en een tandenborstel.

Hoe ga je te werk?

Stippel de plek aan met waterstofperoxide. Vervolgens kun je een aantal druppels afwasmiddel over de vuile plek heen wrijven. Strooi vervolgens een laag Baking Soda over de plek en gebruik een tandenborstel om alles goed met elkaar te mengen. Als het iets te vloeibaar is, kun je het nog verder aanvullen met Baking Soda. Voeg nog meer waterstofperoxide toe als het juist te dik wordt. Laat het nu circa een half uur tot een uur zitten en stop het vervolgens in de wasmachine. Je kunt het wassen op dezelfde temperatuur en dezelfde stand zoals je dat normaal ook doet.

Het resultaat

Ook voor dit resultaat geldt, net als bij het krijt en de hairspray, dat het resultaat tegenvalt. De vlek is in dit geval ook verminderd, maar is nog niet helemaal verdwenen. Wel is het resultaat net iets beter dan bij de eerste twee methoden, maar het is toch nog niet helemaal waar je naar op zoek bent.

Welke methode werkt het beste?

Je had het misschien van tevoren niet verwacht, maar Aloë Vera komt als beste uit de test. Het is niet alleen effectief, maar het is ook nog eens een erg voordelige manier om de olievlekken uit je kleding te halen. Op de tweede plaats komt de pasta van schoonmaakmiddelen met Baking Soda. De overige twee methoden worden eigenlijk afgeraden.

Ben jij ook verbaasd over dit resultaat? Deel deze test dan op social media met vrienden en familie!

Halloween lichtshow video – wat een spectaculaire beelden

Wat steekt hier de weg over? Dit geloof je nooit!